Τον Σεπτέμβριο του 2007, δεκατέσσερις μήνες πριν το σχέδιο διάσωσης των Ιρλανδικών τραπεζών, παραιτήθηκα από τη θέση μου ως Εκτιμητής Κινδύνων στην UniCredit Bank Ireland. Το έκανα ώστε να μην ενοχοποιήσω τον εαυτό μου. Έχω περάσει τα τελευταία τρία χρόνια ψάχνοντας για δικαιοσύνη. Τελικά, στις 23 Φεβρουαρίου 2010, είχα την τύχη ο γερουσιαστής David Norris να αναφερθεί στο θέμα στην Ιρλανδική Γερουσία (Seanad Eireann), και να ζητήσει επίσημη απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών, Κο. Brian Lenihan. Ο Γερουσιαστής Norris ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα εξής:

"...υπάρχει υπουργική ευθύνη στο θέμα αυτό. Πρόκειται για ένα υπερβολικά σοβαρό θέμα το οποίο έχει καταγγελθεί στην Ρυθμιστική Αρχή. ως αποτέλεσμα, ένας άνθρωπος έχει χάσει τη δουλεία του. Ήταν μια παραίτηση τιμής. Ο βαθμός παραβίασης ήταν 40 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Αυτό είναι καταστροφικό. Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα και το διερευνήσουμε από τη στιγμή που έχει τεθεί ενωπίων της Βουλής, δεν υπάρχει απολύτως καμία ελπίδα για τη διάσωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της φήμης του.
Έχω κάνει σαφέστατα αιτήματα ως προς την διερεύνηση του θέματος. Πως δύναται η Ρυθμιστική Αρχή να ελέγξει τον ίδιο της τον εαυτό; Πρόκειται για παράβαση ευθύνης. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Το δεύτερο είναι ότι η τράπεζα πρέπει να διωχθεί και να αποκατασταθεί η τιμή του ανθρώπου που συκοφαντήθηκε. Δεν ζητάμε πολλά από το Κοινοβούλιο λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν τα παραπάνω. Επιθυμώ η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει σήμερα."

http://debates.oireachtas.ie/seanad/2010/02/23/00012.asp


Όσον αφορά την συνέντευξη μου στην ΕΤ3 στην Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου 2012:

"Ο παραιτηθείς Risk Manager της Unicredit Bank (Ireland) Jonathan Sugarman αποκαλύπτει τη πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, Συγκρίνει την Ελλάδα με την Ιρλανδία ως προς την απέλπιδα προσπάθεια των κυβερνήσεων των δύο χωρών να διασώσουν τις ούτως ή άλλως χρεοκοπημένες τράπεζες, Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ώς παράδεισο και καλεί τους έλληνες να παλέψουν για την υπεράσπιση του."
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aaaxIcOkw3E


Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη συνέντευξή μου στο τηλεοπτικό κανάλι ABC στην Αυστραλία:


http://www.abc.net.au/foreign/content/2011/s3367080.htm


My e-mail address: Whistleblower.IRL@gmail.com


Thursday, 14 July 2011

Ο Άξονας της Καταστροφής – Ενημέρωση Δευτέρας από Golem XIV, 11 Ιουλίου 2011

Η Ιταλία λοιπόν κάνει την δουλεία της Ευρώπης και του Ευρώ όπως ακριβώς υποπτευόμουνα ότι θα γίνει.

Η άλλη μεγάλη τράπεζα της Ιταλίας, η Intesa Sanpaolo μόλις η τιμή της μετοχής της έπεσε κατά 6% διέκοψε τις συναλλαγές. Όλα τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι πεσμένα και μάλιστα κατά πολύ. Τα χρηματιστήρια της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι κάτω κατά 2% και πλέον, ενώ αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν πέσει κατά 3% και 3.24 % αντίστοιχα όπως φαίνεται στις 14.16 GMT.

Και το Ευρώ βυθίζεται έναντι του Ελβετικού Φράγκου πάλι.  Τώρα πλήττεται η επιχειρηματική δραστηριότητα της UniCredit στην Ανατολική Ευρώπη. Αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό είναι καθαρή κερδοσκοπία με τα CDS και ανοικτές πωλήσεις (short selling) και σε ποιο βαθμό φυγή κεφαλαίων. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται και για τα δύο αλλά αναρωτιέμαι ποια είναι η κυρίαρχη τάση;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο – Ελλάδα και Ιταλία θα κάνουν ένα υπέροχο ζευγάρι.

Θυμηθείτε ότι το άλλο κράτος (εννοώ εκτός της Ιταλίας) του οποίου οι τράπεζες έχουν εκτεθεί/ δραστηριοποιηθεί στον τραπεζικό τομέα στην Ουγγαρία και τη γύρω περιοχή είναι …σωστά το μαντέψατε, η Ελλάδα. Έτσι, καθώς τα νομίσματα στην Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία πέφτουν ανεξέλεγκτα σε σχέση με το Ελβετικό Ευρώ, οι Ιταλικές και οι Ελληνικές τράπεζες θα νιώσουν τις επιπτώσεις των στάσεων πληρωμών. Τα δύο τρίτα του ανεξόφλητου χρέους στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, και την Βουλγαρία είναι σε Ελβετικά φράγκα.