Σύμφωνα με τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, η Ελλάδα ‘ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα’ στο να περάσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που το ΔΝΤ και η ΕΕ θεωρούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για οποιαδήποτε επόμενη δόση σωτηρίας. Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Guardian ο κ. Πάγκαλος πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει κάποια μέτρα-κλειδιά για τα οποία επιμένουν το ΔΝΤ και η ΕΕ.
Και η επιμονή τους δεν αλλοιώνεται. Σε μια έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο πριν μια εβδομάδα, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Τζον Λίπσκι, κατέστησε σαφή τη θέση του ΔΝΤ,
Σε ολόκληρη την ομιλία του ο κύριος Λίπσκι δεν ανέφερε ούτε μια φορά τις λέξεις «Λαός» ή πολίτες, ούτε τη δημοκρατία. (Εδώ το πλήρες κείμενο) Ούτε μια φορά. Αυτά που είπε ήταν,
"...Στην Ελλάδα, υπάρχει επί του παρόντος μια επιτροπή που εργάζεται πολύ στενά με τις αρχές ώστε να προσδιοριστούν οι απαραίτητες πολιτικές που χρειάζονται για την στήριξη του προσαρμοστικού προγράμματος για να πάμε μπροστά."
Βοηθάει "τις αρχές " με το "προσαρμοστικό τους πρόγραμμα...." Νομίζω ότι αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λίπσκι ήταν ο άνθρωπος που έστειλε το ΔΝΤ στην Χιλή το 1978 αφού ο Αλιέντε είχε ανατραπεί βίαια και τον έλεγχο πήρε ο Πινοσέτ. Στον απόηχο εκείνου του πραξικοπήματος 2700 πολιτικοί αντίπαλοι του Πινοσέτ δολοφονήθηκαν και περίπου 27000 φυλακίστηκαν ενώ πολλοί από αυτούς βασανίστηκαν.
Ο κ. Λίπσκι δεν επέστρεψε στην πατρίδα του ως διαμαρτυρία για τις πράξεις του καθεστώτος του Πινοσέτ. Αντιθέτως έμεινε «βοηθώντας τις αρχές» με το «προσαρμοστικό τους πρόγραμμα». Έκανε αυτή τη δουλεία για δύο χρόνια πριν γυρίσει στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Λίπσκι όταν δεν είναι στο ΔΝΤ, είναι άνθρωπος της JP Morgan. Ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος τους και μετά ο επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεών τους. Ο κ. Λίπσκι πιστεύει ότι,
Ο κ. Λίπσκι πιστεύει ότι η Ευρώπη, η δική του Ευρώπη των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών συμφερόντων, βρίσκεται σε κάποιο σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος οδηγεί σε μια ουτοπική ελεύθερη αγορά όπου δε γίνεται λόγος για «πολίτες» ή «λαούς» ή «δημοκρατίες», αλλά αντιθέτως το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτό που είναι «σωστό» για το «παγκόσμιο οικονομικό συμφέρον». Και βέβαια μόνο αυτοί που ζούνε μέσα σε αυτόν τον παγκόσμιο κόσμο των παγκόσμιων τραπεζών, της παγκόσμιας χρηματοδότησης και των παγκόσμιων συμφωνιών μπορούν ενδεχομένως να γνωρίζουν τι είναι καλύτερο. Και συνεπώς πρέπει να τους αφήσουμε στην ησυχία τους, χωρίς αμφισβήτηση από τον αδαή όχλο, να αποφασίζουν αυτό που είναι καλύτερο για την παγκόσμια οικονομία και το 10 τοις εκατό της Ευρώπης και της Αμερικής στους οποίους ανήκει πάνω από το 80% του συνόλου της.
Και τι βρίσκεται στο άλλο μονοπάτι; Εγώ θα το αποκαλούσα δημοκρατία, κράτος δικαίου με πολιτικές που αποσκοπούν στο χτίσιμο μιας πιο καλής και δίκαιης οικονομίας που θα (εξ)υπηρετεί τους λαούς αντί να αναγκάζει εκείνους να την υπηρετούν. Αλλά η χρηματοοικονομική τάξη και οι πολιτικοί μας με αμφισβητούμενη διανόηση δε θα μας αφήσουν να πιστεύουμε σε τέτοια πράγματα. Βλέπουν αυτή την δημοκρατική οδό, την οδό του να κάνουμε τις τράπεζες να πληρώσουν για τα δικά τους χρέη, του να κάνουμε τους ομολογιούχους να αναλάβουν τις δικές τους απώλειες, εντελώς διαφορετικά. Θέλουν να μας κάνουν να το φοβόμαστε αυτό το μονοπάτι.
Η πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την Ευρωπαϊκή κρίση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, συμπέρανε ότι,
Και τέτοιου είδους συναισθήματα δεν περιορίζονται στο ΔΝΤ. Η ίδια η δική μας πολιτική τάξη προδίδει εμάς και την δημοκρατία μας επίσης. Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, είπε ότι εάν τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ δεν γίνουν αποδεκτά και δεν εφαρμοστούν ΤΩΡΑ,
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο Πάγκαλος κάνει τέτοιου είδους ανοιχτές απειλές. Είναι γόνος μιας από τις ισχυρές πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Ελλάδα ανήκει σε και διοικείται από έναν μικρό αριθμό οικογενειών.
Ο παππούς του Πάγκαλου ήταν στρατιωτικός δικτάτορας της Ελλάδας το 1926. Στα νιάτα του ο Πάγκαλος επαναστάτησε ενάντια στην οικογένειά του μεταπηδώντας στη Αριστερά. Τον ακούω τώρα, γερασμένο πια, και τον βλέπω ως έμβλημα της αποτυχίας της παλιάς πολιτικής τάξης και της τάξης της Μεταπολεμικής Ευρώπης. Αριστερά και Δεξιά έχουν αιχμαλωτιστεί από την Ιδεολογία της Ελεύθερης Αγοράς και φοβούνται οτιδήποτε την αμφισβητεί ή την απειλεί.
Το μήνυμά του είναι απλό, «Κάντε αυτό που θέλουν οι τραπεζίτες και η χρηματοοικονομική τάξη ή αλλιώς θα κατεβούν τα τανκς στους δρόμους.»
Και μετά είναι και ο Μέρβιν Κινγκ, Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Αυτή την εβδομάδα είπε κάτι πολύ πιο σημαντικό από ότι ειπώθηκε από οποιονδήποτε άλλο. Όπως αναφέρεται στους FT,
Από τη μία, θα θελα να φιλήσω τον κ. Κινγκ γιατί σηκώθηκε και είπε την αλήθεια. Από την άλλη, θα θελα να τον ρωτήσω γιατί περίμενε τόσο καιρό; Γιατί τόσο καιρό κ. Κινγκ; Τι σας κρατούσε;
θα κάνω επίσης και μια μικρή πρόβλεψη. Αν ο κ. Κινγκ συνεχίσει να τα λέει αυτά, η παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη θα ξεκινήσει εκστρατεία σπίλωσης εναντίον του. Θα αρχίσουν να εμφανίζονται φήμες σχετικά με την υγεία του και την κρίση του. Θα αρχίσουν κάποιοι να υπονοούν ότι έχει αρχίσει να τα χάνει λιγάκι και ότι πάσχει από γεροντική άνοια.
Τώρα ας τοποθετήσουμε αυτά τα τρία πράγματα μαζί. Αυτό που μας έχει πει ο κ. Κινγκ είναι ότι η χρηματοοικονομική τάξη γνώριζε και γνωρίζει, ότι τα σχέδια σωτηρίας δεν έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση. Έχουν να κάνουν με την διάσωση ενός συστήματος που έχει καταστήσει το 1% του Δυτικού Κόσμου αφάνταστα πλούσιο και ισχυρό. Πέρα από κάθε μέτρο και ίσως πέρα από κάθε λογικό περιορισμό.
Αυτό που λέει ο κ. Λίπσκι, μας δείχνει ότι η Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Τάξη δεν νοιάζεται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να προστατέψουν το σύστημα που τους κάνει αυτό που είναι και τους δίνει αυτά που έχουν. Ο κ. Λίπσκι δεν βλέπει καν ανθρώπους σαν εσάς κι εμένα. Δεν αποτελούμε μέρος της ανησυχίας του.
Και εκείνοι τους οποίους εκλέξαμε, ο κ. Πάγκαλος και οι όμοιοί του είναι τελειωμένοι, εξαθλιωμένοι, φοβισμένοι και ηθικά αλλοιωμένοι.
Πρέπει να κοιτάξουμε αναμεταξύ μας τώρα για λύσεις, ή να πάρουμε την κάτω βόλτα για να καταστρέψουμε τον καθένα μας ξεχωριστά."