Τον Σεπτέμβριο του 2007, δεκατέσσερις μήνες πριν το σχέδιο διάσωσης των Ιρλανδικών τραπεζών, παραιτήθηκα από τη θέση μου ως Εκτιμητής Κινδύνων στην UniCredit Bank Ireland. Το έκανα ώστε να μην ενοχοποιήσω τον εαυτό μου. Έχω περάσει τα τελευταία τρία χρόνια ψάχνοντας για δικαιοσύνη. Τελικά, στις 23 Φεβρουαρίου 2010, είχα την τύχη ο γερουσιαστής David Norris να αναφερθεί στο θέμα στην Ιρλανδική Γερουσία (Seanad Eireann), και να ζητήσει επίσημη απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών, Κο. Brian Lenihan. Ο Γερουσιαστής Norris ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα εξής:

"...υπάρχει υπουργική ευθύνη στο θέμα αυτό. Πρόκειται για ένα υπερβολικά σοβαρό θέμα το οποίο έχει καταγγελθεί στην Ρυθμιστική Αρχή. ως αποτέλεσμα, ένας άνθρωπος έχει χάσει τη δουλεία του. Ήταν μια παραίτηση τιμής. Ο βαθμός παραβίασης ήταν 40 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Αυτό είναι καταστροφικό. Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα και το διερευνήσουμε από τη στιγμή που έχει τεθεί ενωπίων της Βουλής, δεν υπάρχει απολύτως καμία ελπίδα για τη διάσωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της φήμης του.
Έχω κάνει σαφέστατα αιτήματα ως προς την διερεύνηση του θέματος. Πως δύναται η Ρυθμιστική Αρχή να ελέγξει τον ίδιο της τον εαυτό; Πρόκειται για παράβαση ευθύνης. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Το δεύτερο είναι ότι η τράπεζα πρέπει να διωχθεί και να αποκατασταθεί η τιμή του ανθρώπου που συκοφαντήθηκε. Δεν ζητάμε πολλά από το Κοινοβούλιο λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν τα παραπάνω. Επιθυμώ η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει σήμερα."

http://debates.oireachtas.ie/seanad/2010/02/23/00012.asp


Όσον αφορά την συνέντευξη μου στην ΕΤ3 στην Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου 2012:

"Ο παραιτηθείς Risk Manager της Unicredit Bank (Ireland) Jonathan Sugarman αποκαλύπτει τη πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, Συγκρίνει την Ελλάδα με την Ιρλανδία ως προς την απέλπιδα προσπάθεια των κυβερνήσεων των δύο χωρών να διασώσουν τις ούτως ή άλλως χρεοκοπημένες τράπεζες, Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ώς παράδεισο και καλεί τους έλληνες να παλέψουν για την υπεράσπιση του."
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aaaxIcOkw3E


Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη συνέντευξή μου στο τηλεοπτικό κανάλι ABC στην Αυστραλία:


http://www.abc.net.au/foreign/content/2011/s3367080.htm


My e-mail address: Whistleblower.IRL@gmail.com


Thursday 14 July 2011

Μεσημεριανή Ενημέρωση Τρίτης από την Ιταλία - 12 Ιουλίου 2011


Η διαπραγμάτευση των μετοχών της UniCredit σταμάτησε στο χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς οι ιταλικές τράπεζες επεκτείνουν τις ζημιές τους.

12 Ιουλίου , 2011, 3:56 πμ

Dan Liefgreen

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της UniCredit σταμάτησε προσωρινά μετά την πτώση τους κατά 7% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς οι ιταλικές τράπεζες επέκτειναν τις ζημιές τους Το ιταλικό χρηματιστήριο γενικά παύει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής όταν οι διακυμάνσεις υπερβαίνουν το 5% από την τιμή ανοίγματος. Η με έδρα το Μιλάνο μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας UniCredit διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο σημείο της από τις 9 Μαρτίου 2009. Η Intesa Sanpaolo SpA, ο Νο 2 δανειστής της χώρας έχασε 7,3% και η μετοχή της διαπραγματευόταν στα 1,44 ευρώ, με πτώση 5,6%, στις 9:27 πμ.


http://www.businessweek.com/news/2011-07-12/unicredit-shares-halted-in-milan-as-italian-banks-extend-losses.html




Η μεγάλη πτώση των ιταλικών αγορών φέρνει την κρίση χρέους στο μεγαλύτερο οφειλέτη της Ε.Ε.
12 Ιουλίου, 2011

Andrew Davis
12 Ιουλίου (Bloomberg)

Η κατάρρευση των ιταλικών αγορών υπεραντιστάθμισε τις προσπάθειες των διαμορφωτών της πολιτικής να σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, καθώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης άγγιξε τον μεγαλύτερο οφειλέτη της Ευρώπης.

Τα ιταλικά ομόλογα έπεσαν για έβδομη μέρα και το κόστος δανεισμού της χώρας σκαρφάλωσε περισσότερο από το μισό σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6,75 δις ευρώ (9,4 δις δολ.) σήμερα. Οι μετοχές ισοστάθμισαν τις απώλειες αφού έπεσαν σε χαμηλό δύο ετών. Οι προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης Moodys Investors Service και Standard & Poors σχετικά με τη δυνατότητα της Ιταλίας να διαχειριστεί το χρέος της, που συνέπεσαν με τις εσωτερικές συγκρούσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για το σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών, πυροδότησε το ξεπούλημα.

«Όταν η Ιταλία, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία και από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., εισέρχεται σε μια πολύ σοβαρή πίεση των αγορών, είναι σημάδι ότι η κρατούσα χρηματοπιστωτική και τραπεζική κρίση έχει φθάσει σε ένα κεντρικό συστημικό στάδιο» έγραψε ο Vladimir Pillonca οικονομολόγος της Societe Generale SA στο Λονδίνο σε ενημερωτικό του σημείωμα στους επενδυτές σήμερα.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία υποβάθμισαν την αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2009 και οδήγησε σε προγράμματα διάσωσης στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Οι υπουργοί οικονομικών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στο πώς θα κατανείμουν το κόστος ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τις συμμάχους χώρες της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Ιταλίας.

…. Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ανήλθε κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,76% αφού είχε φθάσει στο 5,96% νωρίτερα, το υψηλότερο σημείο από το 1997. Το περιθώριο απόδοσης σε ευρώ που οι επενδυτές ζητούν έναντι των γερμανικών ομολόγων έφθασε το επίπεδο των 348 μονάδων βάσης σε ευρώ, πριν συρρικνωθεί στις 311 μονάδες βάσης.

…. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της UniCredit SpA της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας έπρεπε να ανασταλεί στο κατώτατο όριο διακύμανσης, αφού βυθίστηκε περισσότερο από 7%, ωθώντας τον δείκτη – ορόσημο FTSE MIB κάτω κατά 4,8%. Η UniCredit, ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους ιταλικών ομολόγων, ισοφάρισε τις ζημιές και ανήλθε κατά 4,5% ΣΤΑ 1.206 ΕΥΡΏ στις 11:40 στο Μιλάνο. Ακόμη και με την ανάκαμψη αυτή, η έπεσε κατά 22% το μήνα αυτό, χάνοντας περί τα 9 δις ευρώ σε αγοραία αξία.

…. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πλησιάζουν την «καταστροφή», σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της χρηματιστιστικής εταιρίας Evolution Securities Ltd Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία όλες έλαβαν διεθνή βοήθεια αφού οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων ανήλθαν άνω του 7%.

Η Ιταλία έχει ομόλογα αξίας υψηλότερης από 500 δις ευρώ, τα οποία λήγουν τα επόμενα τρία έτη. Είναι περίπου διπλάσια από τα 256 δις ευρώ που δόθηκαν στα πλαίσια των τριετών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Με μέγεθος 120% του Α.Ε.Π., το χρέος της Ιταλίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από αυτό της Ελλάδας στην Ε.Ε. Το 1,8 τρις ευρώ του δανεισμού της σε ονομαστικό μέγεθος είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του χρέους της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.