Τον Σεπτέμβριο του 2007, δεκατέσσερις μήνες πριν το σχέδιο διάσωσης των Ιρλανδικών τραπεζών, παραιτήθηκα από τη θέση μου ως Εκτιμητής Κινδύνων στην UniCredit Bank Ireland. Το έκανα ώστε να μην ενοχοποιήσω τον εαυτό μου. Έχω περάσει τα τελευταία τρία χρόνια ψάχνοντας για δικαιοσύνη. Τελικά, στις 23 Φεβρουαρίου 2010, είχα την τύχη ο γερουσιαστής David Norris να αναφερθεί στο θέμα στην Ιρλανδική Γερουσία (Seanad Eireann), και να ζητήσει επίσημη απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών, Κο. Brian Lenihan. Ο Γερουσιαστής Norris ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα εξής:

"...υπάρχει υπουργική ευθύνη στο θέμα αυτό. Πρόκειται για ένα υπερβολικά σοβαρό θέμα το οποίο έχει καταγγελθεί στην Ρυθμιστική Αρχή. ως αποτέλεσμα, ένας άνθρωπος έχει χάσει τη δουλεία του. Ήταν μια παραίτηση τιμής. Ο βαθμός παραβίασης ήταν 40 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Αυτό είναι καταστροφικό. Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα και το διερευνήσουμε από τη στιγμή που έχει τεθεί ενωπίων της Βουλής, δεν υπάρχει απολύτως καμία ελπίδα για τη διάσωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και της φήμης του.
Έχω κάνει σαφέστατα αιτήματα ως προς την διερεύνηση του θέματος. Πως δύναται η Ρυθμιστική Αρχή να ελέγξει τον ίδιο της τον εαυτό; Πρόκειται για παράβαση ευθύνης. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Το δεύτερο είναι ότι η τράπεζα πρέπει να διωχθεί και να αποκατασταθεί η τιμή του ανθρώπου που συκοφαντήθηκε. Δεν ζητάμε πολλά από το Κοινοβούλιο λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν τα παραπάνω. Επιθυμώ η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει σήμερα."

http://debates.oireachtas.ie/seanad/2010/02/23/00012.asp


Όσον αφορά την συνέντευξη μου στην ΕΤ3 στην Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου 2012:

"Ο παραιτηθείς Risk Manager της Unicredit Bank (Ireland) Jonathan Sugarman αποκαλύπτει τη πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, Συγκρίνει την Ελλάδα με την Ιρλανδία ως προς την απέλπιδα προσπάθεια των κυβερνήσεων των δύο χωρών να διασώσουν τις ούτως ή άλλως χρεοκοπημένες τράπεζες, Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ώς παράδεισο και καλεί τους έλληνες να παλέψουν για την υπεράσπιση του."
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aaaxIcOkw3E


Παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη συνέντευξή μου στο τηλεοπτικό κανάλι ABC στην Αυστραλία:


http://www.abc.net.au/foreign/content/2011/s3367080.htm


My e-mail address: Whistleblower.IRL@gmail.com


Friday 30 November 2012

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών, και τα διπλά μέτρα και σταθμά στην πληρωμή του χρέους | David Malone, The Guardian, 11 July 2011



Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση πριν από τέσσερα χρόνια η ιστορία έμοιαζε απλή. Οι τράπεζες είχαν χρεωκοπήσει και ενημέρωσαν τους ηγέτες μας ότι αν οι φορολογούμενοι δεν τις διασώσουν και δεν δεχθούν να αναλάβει το δημόσιο τα ιδιατικά τους χρέη, ο κόσμος θα καταστραφεί. Οι πολιτικοί μας τις πίστεψαν. Φορτωθήκαμε εμείς το τεράστιο χρέος και διασώσαμε τις τράπεζες. Σωστό ή λάθος, τουλάχιστον η κατάσταση φαινόταν απλή: οι τράπεζες μας όφειλαν τεράστια ποσά. Έπειτα, καθώς η κρίση συνεχιζόταν, εμφανίστηκε μία νέα ομάδα –την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαμε οι περισσότεροι- οι ομολογιούχοι.Αποδείχθηκε ότι οι τράπεζες όφειλαν ένα τεράστιο ποσό και στους κατόχους ομολόγων, και επομένως τους χρωστούσαμε κι εμείς. Η ιστορία του ποιός όφειλε σε ποιόν άρχισε να αλλάζει. Σταδιακά έπαψαν να συζητιούνται οι οφειλές των τραπεζών προς εμάς, και η συζήτηση εστιάστηκε στα χρέη τους προς τους ομολογιούχους.

Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις μας και οι οικονομικοί τους σύμβουλοι, που προέρχονται από τις τράπεζες, έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για το χρέος και την αποπληρωμή του. Ευνοούν υπερβολικά τον κόσμο των χρηματιστών και άλλο τόσο επιβαρύνουν τον φορολογούμενο.

Απο την μία πλευρα, τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών όσο και εκείνοι που κατέχουν αυτά τα χρέη, δηλαδή οι ομολογιούχοι, προστατεύονται απο την παραμικρή ημιά απο τις διασώσεις, τις οποίες χρηματοδοτεί το δημόσιο. Το δημόσιο χρέος από την άλλη, χάρη στις επίμονες πιέσεις των ίδιων τραπεζών και των ομολογιούχων που εμείς οι ίδιοι λίγο νωρίτερα διασώσαμε, πληρώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς να υπολογίζονται οι τρομακτικές επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας και την καταστροφή των δημοσίων υπηρεσιών.

Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δημιουργούν δύο διαφορετικές ομάδες με πολύ διαφορετικές οικονομικές προοπτικές. Tη μία ομάδα αποτελούν οι τραπεζίτες και οι ομολογιούχοι τους (η χρηματοπιστωτική τάξη). Αυτοί τα πηγαίνουν πολύ καλά επειδή, καθώς δεν χρειάζεται να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ο πλούτος τους –τα λεφτά που γεννούν περισσότερα λεφτά- διατηρείται. Η άλλη ομάδα, δηλαδή όλοι εμείς οι υπόλοιποι, διαπιστώνουμε ότι ο δικός μας πλούτος εξαφανίζεται επειδή πληρώνουμε όχι μόνο τα δικά μας χρέη αλλά και τα δικά τους. Η ευημερία μας, οι συντάξεις μας και οι μισθοί μας πετσοκόβονται για να ηρεμήσουν οι ομολογιούχοι, ενώ από την άλλη μεριά οι τράπεζες και τα χρηματα που αυτ΄ς μας οφείλουν σχεδόν έχουν εξαφανιστεί απο την ιστορία εντελώς.

Άρα ποιοι είναι οι ομολογιούχοι, και γιατί οι τράπεζες όλης της Ευρώπης ενδιαφέρονται περισσότερο να πληρώσουν αυτούς και όχι εμάς;

Το να ανακαλύψεις ποιοί είναι οι κάτοχοι των ομολόγων μιας τράπεζας ή ενός έθνους δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Αλλά λίγες μέρες νωρίτερα η Barclays συνέταξε μια λίστα με τους σαράντα μεγαλύτερους κατόχους του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ένα όνομα της λίστας αστράφτει. Πρόκειται για την Eurobank EFG (European Financial Group), που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος του ελληνικού δημόσιου χρέους. Μόνο κεντρικές τράπεζες και διεθνείς δανειστές όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους.

Ποιά είναι λοιπόν η Eurobank EFG; Αποτελεί κομμάτι ενός μεγαλύτερου ομίλου τραπεζών, του European Financial Group EFG, μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο. Είναι λοιπόν απο το Λουξεμβούργο; Στην πραγματικότητα, όχι. Καρδιά της ομάδας είναι η EFG Bank, η οποία είναι μια ελβετική ιδιωτική τράπεζα. Είναι επομένως ελβετική; Όχι ακριβώς. Η τράπεζα αυτή ανήκει κατά 40% στην ελληνική οικογένεια Λάτση, της οποίας η περιουσία διοικείται απο τον Σπύρο Λάτση.

Επομένως όταν οι έλληνες φορολογούμενοι βλέπουν να κόβονται οι μισθοί τους, να συρρικνώνονται οι συντάξεις τους και να ξεπουλιούνται τα περιουσιακά στοιχεία του έθνους τους, βοηθούν να προστατευτεί η επένδυση Λάτση στο ελληνικό δημόσιο χρέος (ή καλυτερα, εις βάρος του ελληνικού δημόσιου χρέους). Και δεν είναι τυχαίο ότι η Eurobank EFG κατέχει μεγάλο μερίδιο του ελληνικού χρέους. Η τράπεζα δημιούργησε ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο το 2009, στη μέση της κρίσης, με σκοπό ακριβώς να αγοράσει χρέος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η EFG ήταν επίσης κάτοχος ομολόγων της ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish Bank. Επομένως όχι μόνο μία αλλά δύο ομάδες ευρωπαίων φορολογουμένων ‘διασώζουν’ τις επενδύσεις της EFG στο δημόσιο χρέος.

Όλη αυτή η ιστορία αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν συνeiδητοποιεί κανείς ότι η EFG δεν είναι μόνο κάτοχος ομολόγων, αλλά και μία από τις τράπεζες που διασώθηκαν. Ο ελληνικός τραπεζικός βραχίονας της EFG είναι η EFG Εργασίας, μία απο τις τέσσερεις Ελληνικές τράπεζες που στηρίζονται περισσότερο απ’ όλες στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ για την επιβίωσή τους. Καθόλου περίεργο λοιπόν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της EFG είπε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει λιτότητα και να αποφύγει τη χρεοκοπία ήταν ‘αναγκαία’.

Η EFG δεν είναι η μοναδική τέτοια τράπεζα. Το ουσιαστικό σημείο είναι ότι οι τράπεζες είναι οι χρεώστες και η αιτία της κρίσης. Αλλά ως ομολογιούχοι επανεμφανίζονται τώρα όχι ως χρεώστες αλλά ως πιστωτές, όχι ως αιτία της κρίσης αλλά σαν αυτοί που προσπαθούν να την λύσουν.

Και αν τυχόν σκέφτεστε, εντάξει, αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα, και εδώ στη Βρετανία υπάρχει ακριβώς η ίδια δυναμική.
Στη Βρετανία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει ανώτατο όριο στις παροχές προς τις οικογένειες. Υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι αύτο θα οδηγήσει σε κατασχέσεις σπιτιών, δημιουργία αστέγων, και μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να αγοράσουν σπίτι, επομένως οι εργολάβοι πιθανώς δεν θα χτίσουν τα μισά απο τα 56.000 φτηνά σπίτια που είχαν υποσχεθεί ότι θα κατασκεύαζαν μέχρι το 2015. Αυτά τα σπίτια δεν θα χτιστούν επειδή οι τράπεζες δεν θα δανείσουν στους εργολάβους επειδή εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αγοραστές.

Την ίδια στιγμή, μία έκθεση της EC Harris LLP αποκαλύπτει ότι μόνο στο Λονδίνο θα φτιαχτούν σπίτια πολυτελείας για τους πάμπλουτους αξίας 21 δις λιρών την επόμενη δεκαετία, 4.000 από τα οποία θα χτιστούν μέσα στα χρόνια 2014-2015. Οι τράπεζες σκοτώνονται μεταξύ τους για το ποια θα δανείσει πρώτη για να φτιαχτούν αυτά τα σπίτια.
Και ποιός θα αγοράσει αυτά τα σπίτια υπερπολυτελείας; Αυτοί που ευνοούνται από αυτή την κρίση. Οι τραπεζίτες και οι ομολογιούχοι.

Και μία τελευταία μικρή λεπτομέρεια για να ολοκληρωθεί η εικόνα. Μία απο τις εταιρείες που πουλά και μεσιτεύει σπίτια πολυτελείας στην αγορά του Λονδίνου είναι η EFG.


Σημέιωση της Γκάρντιαν: Στην αρχική εκδοχή του άρθρου εκ παραδρομής αναφερόταν η EFG ως κάτοχος σημαντικού μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους.


---------------------------------------------------------------------------------------------

Εδώ είναι μια σύνδεση με τον David Malone Golem XIV στο blog του: